Jdi na obsah Jdi na menu
 


9. 3. 2023

Hostinské varhany v březnovém zpravodaji

Již druhým rokem v kostele Nejsvětější Trojice probíhá řada benefičních koncertů. Důvod, proč k nám téměř každý měsíc přijíždějí interpreti klasické hudby, je prostý. Nejen, že se daří oživit chrám hudbou a přilákat tak místní hudbymilovné posluchače. Snažíme se o zahájení restaurování barokních varhan, nejcennějšího hudebního nástroje v Hostinném vůbec.img_5544--1-.jpg

Historické varhany umožňují zažít to, co si lze jinak pouze představit. Nástroj pod prsty varhaníků ožívá a umožní nám cestovat v čase. Do dob dávno minulých, do časů císaře Josefa II., do bouřlivého období Napoleonských válek… Tóny píšťal zní tak, jako tomu bylo kdysi. Člověk přelomu 18. a 19. století neměl pro poslech hudby jinou možnost než návštěvu kostela. Nechat se pohltit krásou chrámu a pohladit po duši varhanní hudbou. To ulehčovalo život těžce pracujících rolníků.

Hudba léčí. Varhanní hudba je balzám na duši, a společně se sakrální prostorou a akustikou tvoří léčivý mix proti našim chmurám. Varhany ale nyní také potřebují uzdravit. Nedostatek financí a nezájem o opravy církevních památek za komunistického režimu způsobily, že jsou varhany ve stavu více než žalostném. A jejich stav se stále zhoršuje. Restaurování je běh na dlouhou trať, jehož cílem je částka 5 milionů kč. Bohužel stav varhan nelze levně zvrátit, a každým rokem bude částka pouze narůstat. Pomozte nám i Vy postupně, po částech vyléčit hostinské varhany. Nedovolme zaniknout mementu své doby, které přežilo pád Rakouska – Uherska, období světových válek a éru komunismu. Nedopusťme, aby naše nečinnost umožnila zánik vzácné hudební památky.

I letos jste zváni na benefiční koncerty, kde se představí řada interpretů s lákavým programem. Těšit se můžete na smyčcové kvarteto TrutnoForte, koncert studentů hradecké Univerzity, trutnovské Kasper Trio, Golden Saxis Band, pěvecké sbory a mnoho dalších.

Krom koncertů pro varhany pracujeme na kalendáři s krásnými fotografiemi Dianky Dufkové, jehož koupí budete moci opravu varhan podpořit. Vyhlášení veřejné sbírky a Adopce píšťal na sebe nenechá dlouho čekat.

Plánované restaurování varhan je možné podpořit finančním darem libovolné výše na transparentní účet hostinské farnosti u České spořitelny:

Číslo účtu: 6132822329/0800

Předem děkujeme za Vaši podporu snahy o zachování vzácného nástroje pro budoucí generace! Srdečně děkujeme i všem dosavadním dárcům, kteří přispěli zasláním částky na účet či návštěvou některého z koncertů.

Za farnost Hostinné děkujeme i městu Hostinné, které finančně podpořilo Adventní benefiční koncerty, čímž významně napomohlo k jejich realizaci.

Děkujeme!

Miroslav Baklík, pedagog ZUŠ